Overnachten in de jungle, daarvoor hoef je niet naar de andere kant van de wereld: het kan gewoon in een Jungle Cabana in de Jungle Dome van Center Parcs Het Heijderbos. In de meivakantie sliepen we er een nachtje en gingen we op avontuur in de jungle van deze Center Parcs. Ik kan je vast verklappen dat zowel de volwassenen als de kinderen van dit verblijf hebben genoten.
De Jungle Dome is een grote hal op het vakantiepark vol exotische planten en dieren. De speelwereld is 2500 vierkante meter groot en het oerwoud staat vol speeltoestellen: van touwbruggen tot glijbanen. En ‘huisjes’ waarin je kunt slapen, de zogenaamde Jungle Cabana’s.
Overnacht in een Jungle Cabana
Als je een verblijf in de Jungle Dome boekt – wat alleen telefonisch kan – krijg je daar een heleboel bij. Het is meer dan gewoon een overnachting in Center Parcs, je boekt echt een tweedaagse beleving. Het is dan ook aan te raden om op je aankomstdag al lekker op tijd op het vakantiepark te zijn, zodat je ’s ochtends nog kan gaan zwemmen en in de loop van de dag naar je cabana gaat.
Dit is er allemaal inbegrepen bij een overnachting in de Jungle Dome:
- Jungle Cabana met tweepersoonsbed (twee losse matrassen) en veranda
- Opgemaakte bedden en handdoeken
- Toilet en douche in de dome, enkel voor gasten
- Jungle barbecue (tegen betaling)
- Ontbijtmand bezorgd op je veranda
- Rugtas met zaklamp en spiegeltje
- Na sluitingstijd exclusieve toegang tot de Jungle Dome
- Activiteiten met een ranger
- Twee dagen toegang tot de Aqua Mundo
Zelf vertrekken we op vrijdagochtend op tijd naar Limburg. Het is druk op het park, maar wij mogen op speciale plekken parkeren. Handig, want je kan niet net zoals bij een bungalow op het park tot aan de voordeur rijden en je spullen uitladen. Zo sta je in elk geval niet helemaal achteraan op de parkeerplaats. We checken in en krijgen onze bandjes waarmee we het zwembad in kunnen en later op de dag ook onze cabana’s kunnen openen. Ook krijgen mijn neefjes alvast hun rugtas, met daarin een plattegrond van de Jungle Dome, een spiegeltje en een lampje.
Op naar het zwembad, waar we het grootste deel van de middag blijven. En daarna is het eindelijk tijd om te kijken hoe we die nacht zullen slapen. Vanaf 14.00 uur kun je de Jungle Cabana in, wij zijn er zelf rond een uurtje of 16.00.
Zo slaap je in de Jungle Cabana
Als we een rondje lopen in de Jungle Dome vinden we onze ‘huisjes’ vanzelf. We hebben twee cabana’s geboekt, omdat elk junglehutje maar plaats heeft voor twee personen. Ze zijn ook per twee verdeeld over de hal. Hierdoor hebben we onze eigen veranda, met een hekje dat je kunt sluiten, twee kleine tafeltjes en vier stoelen. En dan is het natuurlijk ook tijd om eindelijk een kijkje in de slaapkamer te nemen.
We wisten van te voren dat we ‘back to basic zouden gaan’, met alleen een bed en geen badkamer. Ik had dan ook verwacht dat het een heel klein hutje zou zijn, maar dat valt heel erg mee. De cabana is best wel ruim, er is nog genoeg ruimte om het bed heen. Het is fijn dat de bedden zijn opgemaakt en ze liggen ook prima. Dan heb je ook nog wat plankjes naast het bed en in de hoek, haakjes om wat op te hangen en natuurlijk stopcontacten. Boven het bed hangt een ventilator. Er is een tussendeur, zodat je twee cabana’s aan elkaar kan linken, dus die laten we openmaken.
Wat wel meteen opvalt: junglegeluiden! Niet alleen van de waterval waar we tegenover slapen, maar ook keiharde dierengeluiden uit de box die vlak naast onze hutten hangt. Oei, hoor je dat ’s nachts ook zo erg? Daarover later meer…
’s Nachts naar het toilet? Dan moet je wel eerst de Jungle Dome oversteken. Het is niet ideaal, maar voor één nachtje is het prima te doen. Beetje het campinggevoel, maar dan in het oerwoud. Bij de toiletten zijn ook douches, in een aparte ruimte die ’s avonds speciaal opengaat voor Jungle Cabana-gasten. Het zijn echt hele nette voorzieningen, ook al hebben we zelf al gedoucht in het zwembad.
Op pad met de ranger
De Jungle Dome sluit om 17.00 uur voor parkgasten. Maar wij mogen blijven! We verlaten onze Jungle Cabana en verzamelen ons bij het restaurant. Later vanavond zullen we daar eten, maar nu wacht er een ranger op ons die een tour door de jungle met ons gaat maken. We horen van alles over de dieren die hier leven, zoals vogels en vleerhonden (een soort vegetarische vleermuizen die je hier ’s avonds veel ziet rondvliegen). Vervolgens legt ze ons uit welke activiteiten we straks op eigen houtje kunnen doen: een amulet maken met touw, veertjes en kralen en een eigen bamboebeker zagen en versieren.
In de jungle zijn twee plekjes ingericht waar je deze activiteiten in de loop van de avond kan doen wanneer je daar zelf zin in hebt. Tussendoor mag je gewoon de hele avond – en zelfs nacht – rondlopen in de jungle en gebruikmaken van alle speeltoestellen. De activiteiten zijn wel echt een leuke toevoeging, ondanks dat je als moeder en tante uiteindelijk met het zweet op je voorhoofd een bamboebeker staat te zagen ;-).
Diner in de jungle
Van zo’n dag zwemmen, over touwbruggen klauteren en bamboebekers zagen krijg je honger. Gelukkig hebben we het speciale diner bijgeboekt: een jungle barbecue. Vanaf 18.30 uur kunnen we aanschuiven: de welkomstdrankjes staan al voor ons klaar. Er is een heel uitgebreid buffet, maar je moet wel zelf aan de bak. Er liggen (rauwe) hamburgers, kipkluifjes, worstjes, zalm, vis, biefstuk en gepofte aardappels en een grote grillplaat is al heet. Met z’n allen zoek je een plekje op de plaat om je eten te leggen en bakken maar.
Het diner heeft ons echt positief verrast. Je hebt alle tijd, want alles wordt continu bijgevuld. Het vlees was goed en de keuze was reuze, ook uit andere gerechten zoals salades, brood, soep, yoghurtjes en allerlei groente. Zelf kiezen wat je eet en het ook zelf klaarmaken, het heeft wel iets. Zeker met het speciale jungleservies waar je daarna van eet. Dus heb je een nachtje geboekt in een Jungle Cabana, boek de barbecue er dan absoluut bij.
Welterusten
En dan is de avond echt gevallen. De jungle is voor ons nog steeds beschikbaar en dat is een magische ervaring voor de kinderen. Door het donker is het extra spannend, maar toch rennen ze van speeltoestel naar speeltoestel. Het is rustig in de dome omdat er alleen maar verblijfsgasten zijn. We zien muisjes wegschieten en vleerhonden rondfladderen: eentje vliegt zelfs bijna tegen mijn hoofd. Plotseling onweert het: daar zijn we al voor gewaarschuwd, de tropische storm die we horen is niet echt. Sfeervol is het wel.
Uiteindelijk is het wel echt bedtijd. Onder het geluid van krekels, vogels en de waterval vallen beide kinderen binnen een mum van tijd in slaap. Slechte slaper dat ik ben, kan ik niet zeggen dat ik een geweldige nacht heb gehad in de Jungle Cabana. De speaker boven de hut staat echt heel hard: voor de een is monotoon gekwaak en getjilp misschien rustgevend, ik had er een kort nachtje door. Maar hee, je bent in een jungle, dus het hoort erbij en daarom is het voor één nachtje ook helemaal niet erg.
Ontbijt bezorgd bij de Jungle Cabana
We schrikken wakker rond 7.30 uur van een kudde tetterende olifanten. Daarna horen we ook ergens een tijger brullen. Als je eenmaal wakker bent dan val je niet gauw meer in slaap met deze ochtendgeluiden, dus langzaam staan we op en maken we ons klaar voor een nieuwe dag. Kort daarna wordt er op onze veranda een ontbijtmand bezorgd.
Zo groot zijn onze tafeltjes niet, dus we gaan met mand en al naar het restaurant om hem daar uit te pakken en te ontbijten. De inhoud valt niet tegen: voor de kinderen een kidsbox met daarin bellenblaas, een pakje drinken, croissantje, hard broodje, banaan en een ei. Ook voor ons zijn er bananen, meerdere broodjes en een croissant, eieren en pakjes drinken. In een klein koeltasje zitten nog vier yoghurtjes en allerlei beleg: van boter tot kaas en van salami tot kipfilet. En niet te vergeten vier donuts. In het restaurant kun je zelf koffie en thee inschenken en liggen er nog meer eieren en bananen.
We eten onder toeziend oog van wat vogels. Daarna is het echt tijd om de Jungle Cabana op te ruimen en uit te checken. Er komt nog een ranger langs die de vogels voert, waarbij kinderen mogen helpen, en na een laatste rondje speeltoestellen verlaten we dan écht de jungle. In Center Parcs zelf blijven we gelukkig nog even, want de Aqua Mundo is de hele dag nog toegankelijk voor ons.
Einde van het avontuur
Doodmoe rijden we ’s avonds naar huis. Eén ding is zeker: Center Parcs Het Heijderbos heeft hier een geweldig weekend neergezet. Als je echt eens iets anders wil dan een standaardovernachting, dan moet je dit zeker eens proberen. Geweldig voor avontuurlijke kinderen (of volwassenen, kan natuurlijk ook). Als het aan die van ons ligt, gaan we dan ook zeker nog eens terug.
Deze blog is een eerlijke en onafhankelijke review. Het verblijf is door onszelf betaald.